Elämänkokoiset juhlat ja tapahtumat

Esiintyjät

Kuva: Heikki Tuuli

Kalevi Kiviniemi

Urkutaiteilija

Konserttiurkuri Kalevi Kiviniemi on konsertoinut useissa maailman merkittävimmistä konserttipaikoista, kuten Pariisin Notre Damessa, Leipzigin Gewandhausissa, Moskovan Tšaikovski-salissa, Korean Sejong Art Centerissä Soulissa. Euroopan lisäksi hän on esiintynyt muun muassa USA:ssa, Kanadassa, Venäjällä, Aasiassa, Australiassa ja Filippiineillä. Kiviniemeä on kuultu myös useiden nimekkäiden orkestereiden, kuten Moskovan kamariorkesterin, Moskovan sinfoniaorkesterin ja Suomessa Helsingin kaupunginorkesterin ja Sinfonia Lahden solistina muun muassa Constantin  Orbelianin, Leif Segerstamin, Osmo Vänskän, Peter Liljen, Petri Sakarin, Hannu Linnun ja Santtu-Matias Rouvalin johdolla. 

Kalevi Kiviniemi on toiminut lukuisten merkittävien kansainvälisten urkukilpailujen tuomaristossa ja pitänyt mestarikursseja niin Suomessa kuin ulkomailla. Lahden kansainvälisen urkuviikon taiteellisena johtajana Kiviniemi toimi yksitoista ja Lapuan Urkufestivaalin taiteellisena neuvonantajana kymmenen vuotta. Viime vuosina Kiviniemi on tehnyt paljon yhteistyötä säveltäjä Aulis Sallisen kanssa, jonka teoksia hän on kantaesittänyt muun muassa Ranskassa, Englannissa ja USA:ssa. Kiviniemi on ensimmäisenä levyttänyt Sallisen urkutuotannon.

Kiviniemi on tehnyt yli 160 levytystä ja saanut lukuisia levypalkintoja, muun muassa kaksi kulta-  ja yhden platinalevyn. Muista levytunnustuksista mainittakoon englantilaisen The Organ -lehden valitsema Improvisation-levy vuoden 2000 tähtilevytykseksi sekä Janne-palkinto parhaasta suomalaisesta soololevystä.

Musashino Cultural Foundation valitsi Kiviniemen ensimmäisenä suomalaisena Kuukauden taiteilijaksi Japanissa vuonna 1998 yhdessä Camilla Nylundin kanssa. Vuonna 2001 hän sai Suomessa Janne-palkinnon parhaasta suomalaisesta soololevystä ja vuonna 2009 vastaanotti maamme merkittävimmän musiikkipalkinnon, Säveltaiteen valtionpalkinnon. Vuonna 2012 hänet lyötiin ritariksi Chevalier OCM -arvonimellä. Pro Cultura Tavastica et Fennica -mitalin hän vastaanotti vuonna 2014.

Kansainvälisten arvioiden mukaan Kalevi Kiviniemi kuuluu aikamme merkittävimpiin muusikoihin.

”The absolut master of organ art”
– l’Eco di Bergamo, Italy. Oct 17th 2011

”Suomalainen urkuvirtuoosi Kalevi Kiviniemi hämmästytti ilmiömäisellä tekniikallaan ja soittovireellään.”
– Frankfurter Allgemeine Zeitung

 

Lehdistökuvia

Ota yhteyttä!