Elämänkokoiset juhlat ja tapahtumat

Esiintyjät

Essi Luttinen

Mezzosopraano

Essi Luttinen valmistui vuonna 2005 musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen osastolta korkeimmin mahdollisin arvosanoin opettajanaan Marjut Hannula. Vuosina 2002–2004 hän täydensi opintojaan Lontoon Royal College of Music’ssa sekä Benjamin Britten International Opera Schoolin solistikunnassa. Lisäksi hän on opiskellut yksityisesti mm. Roomassa, Hampurissa sekä viimeksi Berliinissä Professori Elisabeth Werresin johdolla.

Essi Luttinen on kysytty konserttiesiintyjä. Hänellä on laaja ohjelmisto, joka ulottuu varhaisesta barokkimusiikista aina nykypäivän säveltäjien kantaesityksiin. Hän on esiintynyt useimpien kotimaisten orkestereiden solistina sekä vieraillut lukuisten kotimaisten festivaalien lisäksi mm. Belgiassa, Iso-Britanniassa, Japanissa ja Saksassa konsertoiden. Oopperatehtävissä Luttinen on vieraillut Suomen Kansallisoopperan, ja Savonlinnan Oopperajuhlien lisäksi mm. Turun, Tampereen, Jyväskylän ja Oulun oopperoissa, London Handel Festival’ssa sekä Bergen Nasjonale Operassa. Essi Luttinen on voittanut ensimmäisen palkinnon Taidekeskus Salmelan Merikanto-laulukilpailuissa vuonna 2005 ja vuoden 2006 Lappeenrannan Laulukilpailuissa hän sijoittui toiseksi. Hänelle on myös myönnetty Karita Mattila -palkinto.

Oopperarooleista Essi Luttisen ohjelmistoon kuuluvat keskeiset Mozart-roolit Sextus (La Clemenza di Tito), Cherubino (Figaron häät), Dorabella (Così fan tutte) sekä Toinen Nainen (Taikahuilu). Hänen muita roolejaan ovat olleet mm. Olga (Jevgeni Onegin), Markiisitar Melibea (Rossini: Matka Reimssiin), Rosina (Sevillan parturi) ja Siebel (Faust). Lisäksi Luttinen on laulanut ja kantaesittänyt paljon modernia oopperaohjelmistoa (mm. Koskinen, Lintinen, Kortekangas, Hyytinen) ja ollut mukana kokeellisissa uuden oopperan produktioissa. Essi Luttinen on levyttänyt Ondine-levy-yhtiölle Olli Kortekankaan Messenius ja Lucia -oopperan. Hän on myös tehnyt Suomen Yleisradiolle lukuisia radionauhoituksia. Lisäksi hän toimii Ooppera Skaalan sekä Paraisilla sijaitsevan Qvidjan linnan musiikkitapahtumien Qvidja Eventsin taiteellisina johtajina.

Katso myös Parrasvaloissa ja paljon muuta – UMK- ja Tähdet tähdet -ohjelmista suuren yleisön tietoisuuteen noussut ilmaisuvoimainen oopperalaulaja Essi Luttinen ja miehensä, pitkän linjan kevyen musiikin ammattilainen, pianisti Petri Haapasalo tunnetaan vahvoista, omannäköisistä tulkinnoistaan.

Lehdistökuvia

Ota yhteyttä!